Защо сънуваме кошмари?

Защо сънуваме кошмари?

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read

Това да сънувате кошмари определено не е никак приятно изживяване, тъй като води до неспокоен сън и цялостно недоспиване. Мозъкът може да прожектира неприятни емоции, които да провокират нежелани чувства по време на спане. Поради тази причина – няма да успеете да си починете, което от своя страна ще направи деня ви непълноценен.

Кои са основните причинители на кошмарите?

Съществуват множество причини, поради които може да ви се случи да сънувате през нощта. Ако знаете кои са те, ще ви е по-лесно да се преборите с този проблем. Ето основните сред тях:

  • страшни филми преди заспиване – ако гледате трилъри, то е възможно след това да имате проблеми със заспиването. Това е една от основните грешки, която мнозина правят преди да си легнат. Възможно е премахването на този навик да благоприятства качеството на почивката и да предотврати риска да сънувате тези така неприятните сцени;
  • книги – въпреки че четенето е препоръчително преди да изгасите лампите, то е важно каква точно литература ще изберете. Подбирайки нещо по-позитивно, ще помогнете на мозъка си да повиши серотонина, като по този начин ще се отървете от сънуването на кошмари;
  • стрес в ежедневието – силното наличие на усещания от типа на безпокойство и тревожност през деня, също е причина за появата на подобен проблем. Всякакви неприятни емоции, които изпитате през деня, са потенциални причинители на това да сънувате кошмари. Това е фактор, който трудно бива контролиран, но въпреки това е добре да опитате;
  • страхове – ако страдате от определени фобии, то по време на дълбоките фази на сън има вероятност съзнанието да ви изиграе лоша шега и да ги прожектира. Затова е добре да се опитате да се отървете от притесненията си, като за целта може да намерите много интересни практики, които да ви помогнат. 

Не забравяйте, че често съзнанието пресъздава и лошите спомени, които мозъкът ни да е заличил и в будно състояние да не си спомняте за тях. Причините да сънувате кошмари не са малко, но знаейки основните, има шанс да успеете да ги ограничите до минимум. 

Какво да правите преди заспиване, за да намалите сънуването?

За да настроите мозъка си за качествена почивка, която да не бъде прекъсната от лоши сънища, то може да си пуснете някой забавен филм или да прочетете любим любовен роман, който ви доставя хубави емоции. 

Друг метод е слушането на успокояваща музика или естествени звуци. В мрежата има много аудиота с горски шумове, подходящи както за медитация, така и за заспиване.

Share this article

About Author

Киро Симеонов

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни публикации